Opis przyrodniczy
Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa Fr.)
Jesienią w lesie często widujemy charakterystyczne, jasno zabarwione owocniki piestrzycy kędzierzawej (Helvella crispa).
Pozycja systematyczna (*).
Królestwo: grzyby właściwe (Fungi)
Typ: grzyby workowe (Ascomycota)
Klasa: woreczniaki (Ascomycetes)
Rząd: kustrzebkowce (Pezizales)
Opis. Owocnik (przekształcone apotecjum) o wysokości 2-10(25) cm, podzielony na główkę i trzon. Główka nieregularnie infułowata, pofałdowana lub płatowata, barwy brudnoochrowej; czasem przypomina siodło. Trzon białawy, nieco rozdęty u dołu, wyraźnie bruzdowany i żeberkowany. Miąższ kruchy. Smak i zapach niezbyt przyjemny (szczególnie u starszych owocników).
Występowanie. VIII-XI; lasy liściaste i mieszane, parki; na ziemi, gleby wapienne lub obojętne; miejscami dość częsta. Jesienią możemy owocniki tego gatunku bez problemu spotkać w lesie kortowskim.
Bibliografia
Garnwejdner E. 1994. Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby. Muza, Warszawa, s.254.
Gerhardt E. 2006. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa, s.718.
Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa, s.504.
Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz