Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opisy przyrodnicze

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) Quélet)
Boczniak ostrygowaty bardziej kojarzony jest ze sklepowymi półkami niż z grzybami, które można spotkać późna jesienią na przydrożnym drzewie. W Olsztynie jest to gatunek dość często spotykany.
Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr.)
Już w maju możemy spotkać okazałe, żółtawo pomarańczowe owocniki żółciaka siarkowego. Jest to jedna z nielicznych „hub” wytwarzająca jednoroczne, jadalne owocniki.
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.)
Kurka, czyli pieprznik jadalny, jest doskonale znanym i cenionym gatunkiem grzybów jadalnych.
Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa Fr.)
Jesienią w lesie często widujemy charakterystyczne, jasno zabarwione owocniki piestrzycy kędzierzawej (Helvella crispa).
Purchawica olbrzymia - Langermannia gigantea (Batsch) Rostk.

Spacerując latem i jesienią po łąkach i zaroślach możemy czasem natrafić na duże, kuliste owocniki purchawicy olbrzymiej (Langermannia gigantea). Gatunek ten często mylony jest z purchawką (Lycoperdon).

 

Purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum)
Grzyb należący do rodzaju purchawek. Owocnik purchawki maczugowaty. Początkowo cały biały i pokryty kolczastymi brodaweczkami. Grzyb jadalny.
Smardz jadalny (Morchella esculenta Pers.)
Wiosną w lasach, a ostatnio również w ogrodach, możemy spotkać charakterystyczne owocniki smardza jadalnego (Morchella esculenta Pers.). Warto pamiętać, że gatunek ten podlega ochronie ścisłej.
Uszak bzowy (ucho bzowe) (Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.)
Uszak bzowy jest jednym z nielicznych gatunków jadalnych, którego owocniki możemy zbierać przez cały rok. Grzyby z tego rodzaju często spotykamy w potrawach chińskich (grzyby...